Bin picking esettanulmány

A német BPW Bergische Achsen KG magyar leányvállalatának története a GrabMaxszel 2019-ben vette kezdetét a cég szombathelyi gyártelepén. Partnerünk kiinduló problémája volt, hogy egyes repetitív folyamatok elvégzése nem kellően hatékony, az emberi erőforrás korlátai miatt a termelés volumene és minősége nem optimális. A vállalat arra keresett megoldást, hogy az emiatt elveszett árbevételt visszanyerje, és a folyamatok optimalizálásával további nyereségeket realizáljon.

Az 1500 főt foglalkoztató BPW-Hungária Kft. nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.

1991-es alapítása óta a cég töretlenül fejlődik, jól képzett mérnökökkel és modern tervező eszközökkel éri el sikereit. Mára világszínvonalú gyárrá fejlődött, amit annak is köszönhet, hogy időben felismerte az automatizáció bevezetésének szükségességét.

A GrabMax feladata egy rendezetlen tengelyvégekkel teli láda rendezett formába történő kipakolása volt. Rendszerünknek képesnek kellett lennie tengelyvégek 6D pozíciójának meghatározására, azok automatikus kipakolására, minden kivehető elem megtalálására és a nem kivehető elemek esetén azok átrendezésére.

Kihívás leginkább az elemek méretében és formájában rejlett, hiszen tengelyvégek 30-40 kg-s tárgyak, amelyek képesek nem csak egymáson feküdni, de olykor a talpukra is állni. Ezt a kaotikus állapotot pontfelhő alapján nehéz felismerni és a meghatározott megfogási pontokon kiemelni a megfelelő tárgyat. Emiatt többek között olyan speciális funkcióval bővítettük a megoldásunkat, mint az álló elemek kezelése. Ez annyit jelent, hogy ha ez az esemény bekövetkezik, akkor a GrabMax rendszere felismeri azt, elborítja, majd zavartalanul folytatja a kipakolást, ezzel biztosítva a maradéktalan kipakolást.

Grafikus felhasználói felületünkön jogosultsági szinteknek megfelelően megtekinthetők ill. elvégezhetők a beállítási, felügyeleti és elemzési lehetőségek. A GUI tervezésébe felhasználói élmény szakértőket is bevontunk, hogy minél átláthatóbb és ergonómikusabb szoftver álljon a BPW munkatársainak rendelkezésére.

Korábban ezt a feladatot emberi munkaerő látta el. A megoldás segítségével ez a folyamat már csak egy munkavállalót igényel, hogy gondoskodjon a tálcáról, ahová a robot rendezetten pakolja ki az elemeket.

Összegezve, a BPW gyár az alábbi előnyökre tett szert a GrabMax megoldásának alkalmazásával:

  • Fokozott termelékenység, nagyobb teljesítmény a gyorsabb ciklusidőknek köszönhetően.
  • Megszűnt a megterhelő fizikai munka a tengelyvégek kipakolását illetően.
  • Kizártuk az esetleges munkahelyi baleseteket, sérüléseket.
  • Gyors átállást biztosítunk egyik tengelyvég típusról a másikra, hiszen a GUI-n keresztül csupán egy gombnyomás ez a művelet.

Kérjen ingyenes konzultációt vagy tegye fel kérdését!

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és szolgáltatási feltételei érvényesek.